Λειτουργική Αποκατάσταση
για Αθλητές και Εργαζόμενους

Τι είναι Λειτουργική αποκατάσταση;

Η Λειτουργική Αποκατάσταση συνδυάζει διάφορες τεχνικές με σκοπό να επαναφέρει ένα τραυματισμένο αθλητή ή έναν εργαζόμενο στο βέλτιστο επίπεδο απόδοσης τους. Η λειτουργική αποκατάσταση περιλαμβάνει την επαναφορά της ελαστικότητας, της δύναμης, της ισορροπίας και της συναρμογής όλου του σώματος ανεξάρτητα από το σημείο του τραυματισμού. Για το σκοπό αυτό επίσης είναι απαραίτητη η επανεκπαίδευση κινητικών προτύπων ώστε να επιστρέψει πλήρως πλέον ο υγιής αθλητής στην αθλητική του δραστηριότητα και ο εργαζόμενος στην εργασία και καθημερινότητα του.

Η λειτουργική αποκατάσταση στοχεύει στην τρισδιάστατη προετοιμασία του ασθενούς, ξεκινάει παράλληλα με τη φυσικοθεραπεία και διαδέχεται τα διάφορα στάδια της αποκατάστασης. Βασικό στοιχείο της λειτουργικής αποκατάστασης είναι η εξατομίκευση της κίνησης του ασθενούς βάση της δραστηριότητας ή του αθλήματος του.

Παραδείγματα Λειτουργικής Αποκατάστασης

Έπειτα από την αποκατάσταση πρόσθιου χιαστού συνδέσμου ένας αθλητής μπάσκετ χρειάζεται διαφορετικό ασκησιολόγιο από ένα σκιερ εξαιτίας των διαφορετικών αναγκών του αθλήματος τους. Πιο συγκεκριμένα, ο μπασκετμπολίστας θα πρέπει να μάθει να ελέγχει την σταθερότητα του γόνατος και όλου του σώματος του στην επιφάνεια του παρκέ ενώ ο σκιερ θα πρέπει να μάθει να ελέγχει την σταθερότητα του γόνατος και όλου του σώματος του σε μια ολισθηρή επιφάνεια, όπως είναι η πίστα του σκι.

Η Λειτουργική Αποκατάσταση βέβαια δεν εξειδικεύεται μόνο μεταξύ διαφορετικών αθλημάτων αλλά και μεταξύ των διαφορετικών θέσεων που αγωνίζεται ένας αθλητής. Έτσι, για παράδειγμα, διαφορετική προετοιμασία θα χρειαστεί ένας ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται δεξιός μπακ και διαφορετική προετοιμασία θα χρειαστεί ένας αμυντικός χαφ.

Όσον αφορά έναν εργαζόμενο, όπως πχ έναν ηλεκτρολόγο, ο οποίος κάνει αποκατάσταση σε ένα πρόβλημα του ώμου, η λειτουργική αποκατάσταση θα τον βοηθήσει με ένα εξατομικευμένο ασκησιολόγιο που προσομοιάζει τις συνθήκες εργασίας του, όπως πχ να βρίσκεται πάνω σε μία σκάλα για να εγκαταστήσει μια καλωδίωση, και θα τον προετοιμάσει κατάλληλα γι αυτές.